Skip to main content

3D mini-nyrer kan få stor betydning for fremtidens nyreforskning

En mini-nyre bygget af stamceller kan bane vejen for, at man fremover bedre kan forstå og behandle nyresygdomme.

Det viser et dansk studie publiceret i Nature Communications, hvor de har vist potentialet for såkaldte organoider i nyreforskningen.

En organoid er en mini 3D-model af et organ, der dyrkes af stamceller. Ved at bygge netværk af stamceller, kan man få en organoid til at opføre sig tilnærmelsesvis som et menneskeligt organ.

I studiet har forskerne lavet forsøg med at danne nyre-organoider ud fra pluripotente stamceller. Og resultaterne viser, at de små mini-nyrer kan give os afgørende viden om og forståelse af nyrerne og nyresygdomme.

Overraskende ligheder med menneskelige nyrer

Forskergruppen har anvendt forskellige ’omics’-teknikker – en tilgang, hvor flere datasæt kombineres under analyse for at give et omfattende billede af cellefysiologi. Med omics-teknikkerne har forskerne studeret mini-nyrerne og undersøgt deres molekylære proteinprofil, hvorefter de er blevet sammenlignet med vævsbiopsier fra menneskelige nyrer. Analysen undersøgte primært inflammatoriske vævsreaktioner i glomerulære nyresygdomme.

”Vi var virkeligt overraskede over, hvor ens de organiske proteiner virker i forhold til dem, der findes i menneskelige nyrer. Selvom teknologien helt sikkert stadig har plads til forbedring, har studiet givet os helt ny og grundlæggende viden om, hvordan vi kan bruge det i fremtiden,” siger Markus Rinschen, der er sidsteforfatter på studiet, i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.

Markus Rinschen er lektor på Institut for Biomedicin og Aarhus Institute for Advanced Studies på Aarhus Universitet og har lavet studiet i samarbejde med kolleger fra University of Michigan og University Hospital Hamburg Eppendorf.

Mini-nyrer kan teste behandling

Studiet lover godt for den fremtidige brug af organoider til forskning i og behandling af nyresygdomme, og kan måske i fremtiden kan betyde, at forskere kan vurdere patienternes sygdomsforløb ud fra, hvordan organoider reagerer på sygdom og behandling.

Samtidig giver studiet en grundlæggende viden om nyre-organoider og viser, hvordan de modeller, som forskergruppen har udviklet, kan fremme forståelsen af inflammation i nyrerne. De små modeller kan i fremtiden måske også bidrage til at erstatte forsøg med dyr i forskningen.