Seks praksislæger: Det har de ændrede tilskudsregler for GLP-1-RA betydet i klinikken
25. november 2024 mistede en stor gruppe mennesker med diabetes deres tilskud til behandling med Ozempic på grund af skærpede tilskudsregler. Det har givet ekstraarbejde og frustrationer i en del praksisklinikker. Andre har håndteret opgaven uden, at den blev en stor tidsrøver. Medicinsk Tidsskrift har bedt seks praktiserende læger fra forskellige dele af landet fortælle om deres oplevelse af arbejdet.
Mads Hemmingsen, praktiserende læge,
Lægerne Lærkevej, Otterup
"Hos os har vi fået en medicinstuderende ansat til at lave et dataudtræk på, hvor mange af vores borgere der modtager diabetesmedicin. Der var cirka 300. Ud af dem fik 100 semaglutid, og ud af dem var der 50, som ikke længere opfyldte kriterierne for at få tilskud til medicinen. Dem tager vi snakken om de nye tilskudsregler med, når de skal have fornyet deres recept. På den måde har de nye tilskudsregler ikke fyldt så meget i vores klinik."
Lise Ekholdt, praktiserende læge,
Lægehuset Kirke Hyllinge
"Det var et kæmpestort arbejde at gennemgå alle patienterne. De lister, vi fik fra regionen, gik kun to år tilbage, og der lå et kæmpe søgearbejde i at finde ud af, om hver af vores diabetespatienter opfyldte kriterierne for at få tilskud eller ej. Derudover var sygehusene også uforberedte på opgaven, så det var ofte svært at få hjælp fra dem også. En del af vores patienter har tabt sig og været velregulerede på Ozempic. Nu tager vi det fra dem, selvom vi ved, at det fungerer for dem. Det er svært at få til at give lægelig mening, og det har været en kæmpe pædagogisk opgave at forklare dette til patienterne."
Jannik Falhof, praktiserende læge,
Lægefællesskabet, Grenå
"Ozempic-sagen er et eksempel på en situation, hvor en uigennemtænkt løsning bliver implementeret, før konsekvenserne er kortlagt – og hvor dem, som er mest fremme i skoene i forhold til at implementere nye tiltag og nye behandlinger, bliver sorteper. Jeg synes, det kunne være interessant at udrede, hvem der har ansvaret for beslutningen, for omkostningerne er voldsomme for de fleste praktiserende læger. Vi har brugt enorme mængder tid på det her – tid vi kunne have brugt på reelt lægearbejde. Dette her er administrativt pseudoarbejde. Patienterne bliver tilmed frustrerede og mister tillid til hele systemet – hvad mon det får af konsekvenser på sigt?"
Mireille Lacroix, praktiserende læge,
Lægehuset i Stenstrup
"Mine patienter er skuffede. Dem, der har penge, beholder Ozempic uden tilskud, dem, der ikke har råd, resignerer. Jeg synes, det er dybt frustrerende at afprøve sulfonylurinstoffer og DDP-4-hæmmere på patienter, hvor man på forhånd kan se, at deres blodsukker er så højt, at de aldrig når i mål på det. Men de må jo igennem det. Især de meget overvægtige diabetikere bør få klausuleret tilskud. Det er overvægten, der har givet dem diabetes, og det er en illusion, at folk taber sig på livsstilsændringer. De ændringer holder sjældent i længden. Det er der meget forskning på. Regionerne sparer på medicinudgifter, og det koster dem ikke noget at lægge dette arbejde over på almen praksis, da patienterne er på forløbsydelse. Så ja, i sidste ende tager dette også tiden fra andre patienter. Jeg synes godt, man kunne have anskuet Ozempic-problematikken på en lidt mere nuanceret måde."
Merete Hansen, praktiserende læge,
Lægerne Rønning og Hansen, Hurup
"Det er gået fint hos os. Jeg startede så tidligt som muligt og trak lister, derefter skrev jeg elektronisk til patienten og forklarede situationen. De fleste af mine patienter forstår godt hvorfor, medicinen skal lægges om. Enkelte bliver sure, og der går lidt diskussionsklub i det, også fordi Diabetesforeningen ikke har været på lægernes eller regionens side og stillet patienterne noget i udsigt, som ikke har været i tråd med de nye guidelines. Lægefagligt ville jeg måske også ved nogen af de mest sårbare patienter hellere have beholdt den gamle ordning, men jeg kan med samfundsbrillerne godt se problematikken."
Daniel Sindhøj, praktiserende læge,
Lægerne Sindhøj og Moltke, Rødovre
"I vores klinik besluttede vi ret hurtigt i processen, at vi var nødt til at omlægge vores behandling af vores diabetespatienter. Vi var varslet knap et år i forvejen. Efterfølgende tog vi det op hver gang, vi havde vores patienter til årskontrol. Nogle gange fangede vi dem i anden anledning. Samlet set betød det, at vi havde fået omlagt alle de relevante patienter eller som minimum havde fået afprøvet alternativer, da de nye tilskudsregler trådte i kraft. Det var generelt en langsommelig proces, men egentlig var vi rimeligt godt på forkant, og derfor føltes det ikke som den store enkeltstående tidsrøver. Mange af vores patienter havde ret god gavn af Ozempic og var godt bekendt med de andre fordelagtige sidegevinster, som Ozempic tilbød. Derfor var der heller ikke udpræget tilfredshed over, at tilskudsreglerne blev lavet om, og at de derfor skulle omlægges i deres medicin."