Nyopdaget mekanisme kan måske bruges i behandling af kronisk nyresygdom
Hæmning af proteinet PCSK9 kan bremse udviklingen af proteinuri, viser ny dansk forskning. Opdagelsen kan potentielt betyde, at de kolesterolsænkende PCSK9-hæmmere også kan bruges mod nyresygdom.
Det fortæller sidsteforfatter på forskningsartiklen, der er publiceret i tidsskriftet Kidney International.
”Vi har fundet ud af, at et protein kaldet PCSK9, som har indflydelse på kolesterolniveauet i blodet og øger risikoen for hjertekarsygdomme, også har helt nye og uventede effekter i nyrerne. I studiet kan vi se, at proteinet regulerer en receptor i nyren, som styrer, hvor meget protein der udskilles i urinen. Den viden kan potentielt bruges til at behandle patienter, hvis nyrer er overbelastet og derfor har en ophobning af protein i urinen,” siger Kathrin Weyer, lektor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.
I nyrerne er det megalin-receptoren, som er central for, at filterede proteiner kan genoptages i nyrerne, og dermed også for, hvor meget protein kroppen udskiller i urinen. Hos patienter, hvor receptoren ikke længere virker optimalt, bliver systemet overbelastet, og det fører til proteinuri, hvor der er et forhøjet niveau af protein i patientens urin.
Proteinuri er en kritisk risikofaktor for udvikling af kronisk nyresygdom. Og i studiet er det netop megalin-receptoren, og dermed nyrernes effektivitet til at optage filtrerede proteiner, som PCSK9-hæmning tilsyneladende kan hjælpe med at regulere.
Medicin er allerede i brug
At PCSK9 kan spille en rolle i medicinsk behandling er ikke nyt. I dag bliver hjertekar-patienter verden over behandlet med såkaldte PCSK9-hæmmere, der bruges til at nedsætte forhøjet kolesteroltal. Derfor er det nu vigtigt at fastslå, om PCSK9-hæmning også kan bruges til behandling af nyresygdomme, siger Kathrin Weyer:
”Vores studie danner grundlag for yderligere studier, som skal undersøge om brugen af PCSK9-hæmning er gavnlig i nyresygdomme. Hvis det viser sig, at det faktisk styrker behandlingen, så kan man på relativt kort tid tilbyde nyresyge patienter en helt ny behandlingsform,” siger Kathrin Weyer.